online web builder


Helmgras, exoten en duinvorming


Doelstellingen van dit project
Als helmgras door de opkomst van invasieve soorten minder vitaal wordt, dan komt de duinvorming en dus ook de veerkracht van onze zeereepduinen in gedrang. Met Endure brengen we zowel de verspreiding van deze exoten, als hun relatie met de omgeving in kaart. Dit gebeurt aan de hand van gerichte inventarisaties en experimenten. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de opkomst van deze soorten doen we een beroep op iedereen om ons te helpen ze in kaart te brengen!


Helmgras als zandbinder

De totale zandaanvoer vanop het (hoog)strand vormt de belangrijkste component voor duinontwikkeling op grote schaal. Het aanwezige helmgras zal een deel van dit zand kunnen fixeren, wat zal resulteren in een lokale aangroei van het duin rond de helmpol. Deze zandaccumulatie heeft als gevolg dat het helmgras zich kan ophogen, wat zich vertaalt in een toename in biomassa van de helmpol en bijgevolg een grotere capaciteit om zand te fixeren.  Zandverstuiving en helmontwikkeling zijn dus positief gekoppeld op kleine schaal.
Toename in de helmgrasbiomassa en -bedekking op grote ruimtelijke schaal zal echter de zandaanvoer lokaal inhiberen, waardoor helmgras zal afsterven en vervangen worden door stabiele kruidachtige vegetaties en struwelen (hyperstatisch duin); of opnieuw verstuiving toelaten als zandtoevoer zeer hoog is (dynamisch duin). Het afsterven van helmgras is het gevolg van een verhoogde kolonisatie door plantparasitaire nematoden. Wanneer zand geaccumuleerd wordt zal helm deze pathogenen kunnen vermijden door in de hoogte mee te groeien met het duin. Op deze manier ontwikkelen de wortels in een pathogeenvrije zone.

Mobirise

Invasieve exoten en helm

Invasieve exoten kunnen inheemse soorten wegconcurreren. In het duin gebeurt dit via interacties in de bodem: invasieve soorten zoals de hottentotvijg zullen bij vestiging de bodem veranderen door de uitstoot van toxische stoffen maar ook biologische vijanden, en op die manier de vestiging en groei van inheemse soorten belemmeren. Op onderstaande figuur kan je de directe impact van deze bodemveranderingen door de hottentotvijg zien op de groei (bovenste figuur) en overleving van helmgras (onderste figuur). Experimenten werden herhaald op 2 locaties. De zwarte staven tonen de groei en overleving op bodems die reeds geconditioneerd waren door de invasieve exoot; de witte staven tonen de referentiewaarden op zand dat niet beïnvloed werd door de exoot.

Mobirise

Referenties

DE LA PEÑA, E., DE CLERQ, N., BONTE, D., ROILOA, S., RODRÍGUEZ-ECHEVERRÍA, S. & FREITAS, H. (2010). Plant-soil feedback as mechanism of invasion by Carpobrotus edulis. Biological Invasions 12: 3637-3648

VAN DER PUTTEN W. H., VAN DIJK, C. & PETERS, B. A. M. (1993). Plant-specific soil-borne diseases contribute to succession in foredune vegetation. Nature 362, 53-56.